В Европа пускат генетично модифицирани мухи

    131120214223_olive_flies_512x288_bbcБританската биотехнологична компания Oxitec поиска от  властите разрешение за извършване на първите експерименти в Европа с използване на генетично модифицирани насекоми.

    Ако бъде дадено разрешение, обект на изследване ще бъде вид плодови мухи, които се хранят с плодовете на маслиновите дървета.

    За борба с тези насекоми, унищожаващи плодовете на маслините, ще се използват мъжки мухи с геном, който унищожаващ женските.

    Ако генетично модифицирани мухи могат да произвеждат потомство от нормалните мухи, ларвите на женските ще умират скоро след раждането, което трябва да помогне за намаляване на популацията на тези насекоми.

    Концепцията на експеримента е на един от основателите Oxitec Люк Алфи.

    “ Маслиновите мухи са сериозна заплаха за отглеждането на  маслини. В особено лоши години те може да унищожат  цялата реколта, а борбата с тях е трудна.  С течение на времето те са се развили резистентност към инсектицидите“ – казва Алфи .

    Маслините са от голямо значение за европейската икономика, с тях са засадени около 5 милиона хектара земя. Според Oxitec, Гърция харчи около 35 милиона евро за борба с маслиновите  мухи.

    Тест с комари

    Компанията тества технология, предназначена да се справи  с маслинови вредители, на хиляди километри от европейските маслинови гори – в Бразилия .

    Сега специалистите тестват  смъртоносен ген върху комари.

    Процесът се свежда до въвеждане в яйцето на смъртоносен ген , поради което те няма да стигат до полова зрелост .

    Изследователите са променили  гена така, че той да убива  само женските. В лаборатория  насекомите с храната получават специални добавки, които са антидот за убийствения ген.

    Така маслиновите мухи могат да се размножават по обичайния начин: те могат да бъдат пуснати на свобода в достатъчно количество, а  след това ще могат да оцелеят само мъжките.

    Според Алфи, оказвайки се на свобода, те „ще намират женски  да се чифтосват с тях , а след това тяхното потомство ще носи гена убиец , поради което женските ще умрат“.

    Според резултатите от експерименти, провеждани в Бразилия, от  компанията съобщиха за намаляване на популациите от комари с 96% .

    Компанията използва почти същия метод в своите изследвания , за да  въведе гени убийци при мъжките маслинови мухи.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *