И китовете били извънземни – получавали слънчеви изгаряния

    kitОказва се, че китовете могат да получат слънчево изгаряне! Което автоматично ги причислява към извънземните същества, като човека! А как тези плаващи гиганти се  защитават от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи – е открил международен екип от учени от зоологическото дружество в Лондон .

    Академик Лаура Мартинес – Левасьор се поинтересувало от този проблем преди три години, когато изучавала китовете в залива на Калифорния. Тя открила следи върху кожата им от слънчеви изгаряния и предположила, че те са в резултат на постоянното изтъняване на озоновия слой на атмосферата.

    За новия си експеримент биологът избрала три вида китове. Проби от кожата били взети от 106 сини китове, 23 финвала и 55 кашалота в залива на Калифорния от януари до юни – в различни периоди на слънчевата активност .

    Установено е, че кожата на синия кит също е податлива на слънчевата светлина, както и на хората. След като попадали  в зона на силно слънце,  пигментните клетки започват да отделят големи количества меланин. Тяхната кожа потъмнява , и по този начин предпазва наследствения материал на клетките. Ако меланин не се произвежда , може да се развие рак на кожата.

    Кашалотът имал по- различна стратегия. Тъй като е с достатъчно тъмна кожа, той може да остава на повърхността до  шест часа. Поради повишеното UV излъчване неговите  клетки започват с удвоена скоростта да ремонтират повредените молекули  ДНК и спасяват от изгаряния.

    Нито сините китове, нито финвала имат такава функция, отбелязват учените. На финвалите обаче ултравиолетовата радиация почти не влияе.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *