Вълшебната билка брачиариа, която ще спаси света

    brachiariaУчените от Международния център за изследвания в  Япония и  Международния център за тропическо  земеделие в  Колумбия са открили нов вид билка, която може да спаси човечеството от глобалното затопляне.

    Всъщност учените са открили нови, почти вълшебни свойства у   познато вече  растение. Билката се нарича брачиариа и  първоначално е забелязана в Африка, но добре се е прихванала и в Южна Америка.

    Корените на брачиариата отделят специални вещества, които позволяват да се намали драстично микробната активност, а оттам и намаляване на количеството на емисиите на азотен оксид в атмосферата. Учените  само кръстосали билката  с няколко от близките и родственици и получили  универсална билка с функция за ограничаване на емисиите на парникови газове .

    По- късно стана ясно, че в нея отлично са се запазили и хранителните и  вещества, а крави, които се хранят с нея, по-бързо наддават на тегло.

    Учените вече са започнали засаждане на новата брачиариа във ферми в Южна Америка. С нейна помощ те се надяват да  неутрализират ефекта на азотния оксид, който активно се отделя в атмосферата там, където се използват азотни торове .

    Заслужава да се отбележи, че азотният оксид допринася за парниковия ефект  300 пъти повече от прословутия въглероден диоксид.

    (http://en.wikipedia.org/wiki/Brachiaria)

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *