ООН проверява България – връщала сирийски бежанци

    ООН поиска мораториум върху депортирането на сирийските бежанци.

    Върховният комисар на ООН за бежанците /ВКБООН/ поиска да се въведе световен мораториум върху връщането на сирийските бежанци в съседните на  арабската държава страни. Причината за това са действията на някои от европейските страни, които създават пречки за бежанците.

    „Това ще бъде конкретен израз на солидарност със страните , които са приели до момента 2,2 милиона бежанци от Сирия “ – каза говорителят на  ВКБООН Ейдриън Едуардс.

    На първо място става дума за Турция, Ливан, Йордания и Ирак, които носят основната тежест на сирийската хуманитарна криза, която продължава повече от две години и половина.

    Според Едуардс, управлението със седалище в Женева  проверява информацията, че българските власти не са пуснали 100 сирийски бежанци, които са се опитвали да влязат в страната от Турция.
    Други  150 сирийци са били върнато от гръцките власти в Турция.

    Освен това  ВКБООН е бил информиран, че бежанците са лишени от достъп до Република Кипър. Само в Турция официално са регистрирани повече от 500 хиляди сирийски бежанци .

    „Ние трябва да се откажем от принципа на защита на границите, за сметка  на принципа за защита на хората“ – каза Едуардс.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *