Рекорд за последните 300 милиона години

    океанИскате ли да научите нещо, което е  рекорд за последните 300 милиона година ? Нищо по-лесно. Просто трябва да се доближите до брега на някое от моретата и да се замислите за киселинността на водата.

    Средната глобална температура се покачва.

    И степента на подкиселяването на океаните също расте. Разликата е в това, че средната глобална температура в историята на Земята  не се е повишавала само един или два пъти, но повишаването на киселинното съдържание , което ние отбелязваме днес – е най-значимото за последните 300 милиона години.

    Оказва се, че под влиянието на естествените природни цикли температурата се колебае без да засяга киселинността на океана. Не е ли това най-яркото доказателство, че глобалното затопляне е предизвикано от човека?

    Учените – океанографи са установили, че има разлика във времето между човешките дейности и окисляването на океана. Днес в подкиселяването на океаните  участва същият този  CO2, който  ние сме пуснали в атмосферата преди две или три десетилетия. Това означава, че процесът, тровещ  средата, където живеят множество обитатели на океана,  неизбежно ще продължава, въпреки всякакво намаляване на емисиите на парникови газове.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *