Действието на американските санкции срещу Иран е продължено с още една година

    Действието на американските санкции срещу Иран се удължава за една година. Съответното решение бе взето от президента на САЩ Барак Обама. Той изпрати писмо до Конгреса, с което удължава с още една година  действието на  „извънредно положение“ в отношенията с Иран, обявено преди повече от 30 години.

    В документа  Обама казва,  че е решил да остави „в сила  постановление 12 170 от  14 ноември 1979 г., с което се обявява извънредно положение заради изключителната заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ, създадено от ситуацията в Иран“. Настоящото известие е публикувано  в т.н.  Федерален регистър – сборник от официални документи на правителството на САЩ.

    Барак Обама е обосновал решението си с това, че „отношенията ни с Иран все още не са нормализирани“,  а „процесът на изпълнение на /двустранните/ споразумения от 19 януари 1981 г. все още са в процес на реализация“.

    Става дума за така наречените алжирски споразумения между САЩ и Иран, които доведоха до освобождаването на американските дипломати, прекарали повече от година в Техеран като заложници след ислямската революция от 1979 г. Тези документи  определят  принципа  за взаимната ненамеса във вътрешните работи.

    През последните седмици администрацията на Обама  активно призоваваше Конгреса да не   налага  нови едностранни санкции срещу Иран. Това се дължи на активизирането на диалога между „шесторката“/постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия/ с представители на Иран заради ядрената му програма.

    Депутатите от Републиканската и Демократическата партии в Конгреса на САЩ в същото време настояваха за въвеждането на нови санкции срещу Иран, насочени към принуждаване на Техеран да се откаже от ядрената си програма.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *