Бъбрек за оцеляване

    Нуждата кара сирийските бежанци, останали без средства за препитание,  да продават своите органи на черния пазар, пише журналистът от Der Spiegel Улрике Путц. Историята на 19 -годишен сириец Раид, който заедно с родителите си и шест братя и сестри е  избягали от родния си Алепо в Ливан, е доста типична за сирийските бежански лагери.

    „Парите в Бейрут свършиха доста бързо, но от един от роднините веднъж чух, че финансовите проблеми могат лесно да бъдат решени с продажба на бъбрек – казва Раид. И тогава реших да се свържа с един човек на име Абу Хюсеин. “ Последният работи за група, която търгува с човешки органи – особено с бъбреци. Бизнесът на групата, отбелязва  журналистът, е  отличен. По този въпрос, шефът Абу Хюсеин, известен в бедните райони на Бейрут като „The Big Man“ отбелязва: “ Измежду огромния поток от сирийски бежанци винаги ще има такива, които са готови да продават своите органи“.

    Според статията,  незаконната търговия с човешки органи в Ливан има дълга традиция. Фактът, че “ тя цъфти и процъфтява“, казва експертът от Световната здравна организация по трансплантациите Люк Ноел, стана възможен благодарение на „комбинация от фактори, включително и голям брой бедни и богати в страната, както и пълна липса на контрол от страна на държавата“.

    Всяка година в клиниките на Бейрут, оборудвани с най-новите медицински технологии,  идват десетки хиляди богати араби, и никой не се интересува дали те ще се приберат вкъщи след пластична операция за корекция на носа или  с нов бъбрек. По-рано, пише Putz,  продаваха органите си  предимно бедните палестинци, но след избухването на гражданска война в Сирия,  сега се добавят и сирийците. Групировките се конкурират помежду си, в резултат на което цените на черния пазар падат.

    „За  бъбреците, например, сега ние имаме много повече предложения , отколкото поръчки“ – казва „организаторът“  Хюсеин. Само за последната година , той и четирима други като него,  работещи за „Big Man“, са  успели да намерят 150 души, които са се съгласили да продадат бъбреците си. Други групи, казва Putz, може да се похвалят със същия размах.

    Много от нашите „продукти“, продължава Хюсеин,  „отиват в чужбина, в страните от Персийския залив, но клиентите на „Big Man“ са и от САЩ и от Европа. „Като цяло , добавя Der Spiegel,  бъбреците на черния пазар струват 7000 долара за бройка. Купувачите от своя страна  плащат 15 000 долара.

    Източник: Der Spiegel

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *