Жителите на Бавария отказаха да приемат Олимпийските игри 2022

    Жителите на четирите области на Бавария се противопоставиха на подаването на заявка за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2022 г., съобщава в неделя, 10 ноември, Дойче Веле .

    В референдум, проведен в баварската столица Мюнхен, Гармиш-Партенкирхен,  Берхтесгаден и Траунщайн, повече от половината от жителите не са подкрепили инициативата. По предварителни данни в Гармиш- Партенкирхен са  гласували против 51,56 на сто от избирателите, а в Tраунщайн – 59,67% от избирателите .

    Мюнхен можеше да се превърне в столица на Зимните олимпийски игри за втори път в историята си, само ако за това се бяха съгласили повечето от участниците в референдума във всяка от четирите области.

    През 2011 г. Мюнхен се кандидатира за домакин на Зимните олимпийски игри през 2018 г., но загуби от корейския Пхенчанху. Баварската столица и Гармиш-Партенкирхен бяха домакин на четвъртите Зимни олимпийски игри през 1936 г., а освен това  Мюнхен прие летните олимпийски игри през 1972 година.

    Управителят на Гармиш-Партенкирхен Томас Шмид изрази разочарование от резултатите от референдума като каза , че Бавария е пропуснали последния шанс да получи  Олимпиадата.

    От своя страна председателят на фракцията на „зелените“ в баварския парламент Лудвиг Хартман обясни, че резултатите от гласуването – не са знак на протест срещу спорта, а срещу алчността на Международния олимпийски комитет.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *