Лютивите храни могат да убиват раковите клетки

    lyutoИзследователи от Университета на Нотингам са установили, че веществата, които се съдържат в прах от червен пипер, имат особено въздействие върху канцерогенните клетки. Те ги  „взломяват“, което води до вътрешни повреди и клетъчна смърт.

    Според учените веществото капсацин принадлежи към  протеиновите структури винилоиди. Биохимични и биофизични изследвания показват, че тези вещества са способни да проникнат дълбоко в раковите клетки и да атакуват митохондриите, които играят ролята на източници на енергия и  непрекъснато зареждат раковите клетки чрез окисляване на органични структури. Увреждането на митохондриите води до факта, че раковите клетки се „програмират“ да умрат.

    Д-р Тимъти Бейтс  който е ръководител на изследването смята, че капсацинът има значителен противораков потенциал. Експертите наричат ??това вещество „ахилесовата пета“ на рака.

    “ Капсацинът се използва при лечението на псориазис, така че съм сигурен, че може да се използва за лечение на някои видове рак“ – казва д-р Бейтс .

    След като тествали действието на капсацина върху клетъчни култури от рак на белия дроб и рак на панкреаса, учените казват, че то е в състояние да проникне в сърцето на ракова клетка и да я убие , което води до апоптоза . Функциите на нормалните клетки не се  засягат. Въпреки, че критиците на тази  теория се аргументират, че проучването е проведено „в епруветка“ – в изкуствени лабораторни условия, то  фактът, че традиционно консумиращите пикантни люти храни индианци и мексиканци много по -малко се разболяват от рак, отколкото европейците,  – позволява да се вярва във възможностите на червения пипер.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *