В хърватския град Вуковар са забранени надписите на кирилица

    vukovarГрадският съвет на Вуковар в източна Хърватия реши да признае това селище за „място на специална памет за жертвите на войната“, както и да промени устава му, обявявайки  хърватския в латинско изписване,  за единствения официален език на града, съобщи HRT.

    Първият параграф от предложените изменения не позволява да се променя историческия характер на града, по-специално, да се поставят нови указателни табели, а вторият запазва монопола на латиницата.

    Промените в градския устав бяха приети в резултат на възмущението на местните жители, които са недоволни от появата на надписи във Вуковар на сръбски език и кирилица. Според местните хървати тези надписи оскърбяват паметта на жертвите на войната срещу Югославия.

    Преди извършване на промените в устава местните власти нямаха  законово основание да откажат на сърбите да инсталират написани на кирилица табели, заради  Европейската харта за езиците на етническите малцинства,  която е подписана от Хърватия.  Сърбите са етническо малцинство във Вуковар.

    Промените в устава позволяват на Общинския съвет да заобиколи изискването на Европейската харта и да изключи от обществено ползване сръбския. Местните сърби обаче си запазват правото да се оплачаат за нарушаване на правата им в европейските съдилища.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *