Искате да не хъркате? Яжте по-малко сол !

    solМоже ли диета с ниско съдържание на сол  да помогне да спрете хъркането? Изследователите открили, че прекомерната консумация на сол допринася значително за формирането на обструктивната сънна апнея.

    Изследователи от Hospital de Clinicas de Porto Alegre  в Бразилия са установили, че човек може да излекува хъркането, ако намали количеството на солта в храната си. Оказва се, че този продукт увеличава риска от развитие на хроничната обструктивна сънна апнея, която засяга един на 20 възрастни на Земята.

    При това заболяване, меките тъкани на гърлото периодично затварят дихателните пътища по време на сън, като  пречат на преминаването на въздуха. Това се случва само за няколко секунди, но постоянно, поради което хората не могат да дишат нормално по време на сън. А вибрациите на меките тъкани, причинени от преминаването на въздуха в белите дробове и обратно, води до характерния звук на хъркане.

    Бразилски изследователи разделили 54 пациенти с обструктивна сънна апнея в три групи. Първите получавали  диуретици на хапчета, вторите спазвали диета с ниско съдържание на сол, а  третите не били подлагани на лечение. Точно една седмица по-късно изследователите решили да сравнят резултатите .

    И диуретиците и диетата понижили общото ниво на сол в организма на пациента. В същото време, прекомерното  количество соли води до натрупване на телесни течности. Когато човек е в легнало положение, тази течност се насочва гърлото, което води до стесняване на дихателните пътища , и като резултат – до  обструктивна сънна апнея.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *