В Европа създават интернет без сървъри

    Група изследователи от Европа се занимава с разработката на интернет- архитектура, която не използва сървъри. Съобщение за това се появи на сайта на университета в Кеймбридж, който участва в проекта. Инициативата се финансира от Европейския съюз.

    Проектът, който се нарича Pursuit, включва използването в интернет на децентрализирани пирингови мрежи. В такива мрежи няма сървъри и всеки възел може да действа и като сървър и като клиент.

    В новите   мрежи данните се съхраняват на устройствата на потребителите – компютри, таблети, смартфони. Според  разработчиците, фокусът на мрежата Pursuit ще бъде върху  информацията, а не по  адреси, по които се разполага.

    Потребителските устройства ще могат да копират съдържанието и да го препубликуват. По този начин данните ще са налични не у един източник, а у множество. Според разработчиците, предимството на системата ще бъде по- висока скорост за достъп до данните и по-висока надеждност. Тоест случаите, когато данните ще са недостъпни в резултат на изключване на сървър, ще бъдат елиминирани.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *