Държавен антикорупционен портал: 40% от сигналите са довели до наказателни дела

    Преди шест месеца Икономическата и корупционната  прокуратурата на  Австрия стартира държавен антикорупционен сайт, където всеки може да остави анонимно съобщение за известни на него факти за корупция, пране на пари и други икономически престъпления, пише  австрийското издание Der Standard .

    За времето на работа на портала, се казва в статията, са постъпили  784 сигнала, и, както казва говорителят на  прокуратурата Ernst Mayer, във ведомството са  „били приятно изненадани от резонанса, който е предизвикал този ресурс“.

    Почти 40 % от съобщените случаи, казва Майер, „са довели до наказателни дела. По тези случаи е правена  или се прави проверка за наличие на престъпление“.  20% от сигналите са прехвърлени на други служби. В 27% от случаите, според прокурора, дело  не е заведено поради липса на доказателства, а само 9% – са с нищо необосновани подозрения.

    Огромното предимство на новата система се заключава в това, казва Meyer, че “ ние общуваме с анонимни информатори и винаги можем да ги попитаме какво ни интересува, ако са регистрирани на портала“. От тази възможност са се възползвали 537 души: анонимността им е  гарантирана от специален софтуер, уточнява Der Standard.

    Според ръководителя на прокуратурата във Виена Werner Plyayshlya, „антикорупционният портал вече генерира голям интерес сред нашите колеги в целия свят“.

    Източник: Der Standard

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *