ЕК отпусна още 85 милиона евро за бежанците от Сирия

    Европейската комисия отпусна   85  милиона евро в помощ на пострадалите от войната в Сирия. Това съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия.

    „Нашата помощ е насочена към осигуряване на образование на децата в засегнатия регион, както и оказване на помощ на сирийските бежанци във вътрешността на страната и в съседните страни,“ – заяви европейският комисар по разширяването Щефан Фюле.

    Това е втората част от пакет от помощи за 400 милиона евро, решението за разпределяне на които бе взето през юни 2013 г. От 85 милиона евро,  40 милиона ще бъдат изразходвани за предоставяне на помощ на цивилното население в Сирия, а още толкова ще бъдат използвани като помощ за сирийските бежанци в Йордания. Още 5 милиона ще са обучение на сирийските студенти в Европа по програмата Erasmus Mundus.

    Според ЕК, Европейският съюз е най-големият донор, насочващ средства за борба с последиците от кризата в Сирия. Като цяло, за тези цели ЕС е заделил 1,90 милиарда евро .

    Общият брой на хората, засегнати от войната в Сирия е достигнал 9,0 милиона души, от които 6,8 милиона се нуждаят от спешна помощ.

    Бел. ред. На този фон само едната Италия получи 35 милиона евро за бежанците. България засега получава обещания…..

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *