Сексуалната апатия на японците заплашва световната икономика

    Views Of TokyoЯпонците дотолкова не са склонни към романтични  отношения, че медиите в страната дори  използват специален термин – „синдром на безбрачие“, пише блогърът на The Washington Post Max Fisher.

    Но това има отношение не само към Япония в културен контекст, но и за световната икономика. Японската икономика е третата по големина в света, тази страна е важно звено в световната търговия  и играе важна роля за икономическия просперитет на всички други държави, отбелязва авторът на статията .

    Основен източник на проблемите за японската икономика е  демографията: японците не раждат достатъчно деца за подкрепа на стабилна икономика, се казва в статията“.  Една от основните причини, заради която те имат по-малко деца  е, че те не са много ентусиазирани да се срещнат и да се женят, отчасти защото те все по-малко се интересуват от секс“ – пише блогърът.

    Max Fisher цитира следната статистика от центъра на Япония за демографски изследвания и статии на The Guardian: „45% от жените и 25 % от мъжете на възраст 16 и 24 години “ не се интересуват от сексуални контакти или се гнусят от тях. Повече от половината от японците са самотни … повече от една трета от населението на страната в детеродна възраст никога не е правило секс: 39% от жените и 36 % от мъжете на възраст от 18 до 34 години“ – се казва в публикацията.

    От 2006 г.  японските жени се оплакват от „тревоядни мъже“, които се наричат ??така заради липсата на интерес към противоположния пол. В Япония има цяла индустрия, която помага на мъжете да преживеят самотата чрез видеоигри, отбелязва блогърът.

    Според Max Fischer, Япония е много необичайна с това, че има европейска икономика и  азиатски обществени нагласи.

    От жените, които са забременели или току-що са се омъжили, така че се очаква да напуснат работата си, че те могат да се окажат под невероятен натиск от страна на обществеността.

    Fisher отбелязва, че „населението на Япония е намаляло с 212 000 души през миналата година, което е най-големият регистриран спад на населението“.

    „Това е лошо не само защото означава, че в Япония има по-малко дееспособно население, и поради това нейната икономика ще става по-малко продуктивна“ – се казва в публикацията. Грижата за възрастните японци е много скъпа, защото те прекарват много години в пенсия и са привикнали на висок стандарт на живот и грижи за здравето. „За да може всяка икономика да бъде гъвкава, трябва да има достатъчно данъкоплатци, които да гарантират обезпечение за всички възрастни“ – казва журналистът.

    Японското правителство е едно от най-задлъжнелите в света. В момента държавният дълг на страната е 200 % от БВП, което е дори по-високо, отколкото в Гърция, отбелязва изданието.

    „Инвеститорите един ден може да погледнат на данъчната основа на застаряващата  страна с намаляващо население и да решат, че държавният дълг на Япония може да не е толкова надежден обект на инвестиция, което може да доведе до загуба на доверие и евентуален фалит на държавата“ – казва Макс Фишер.

    Японските чиновници са добре запознати с опасността от  ниската раждаемост в страната. Държавни програми  насърчават младите мъже и жени да се срещат, посочва изданието. Японският политик Сеико Нода предложи за повишаване на раждаемостта  просто да се забранят абортите.

    “ Това предложение може да е несериозно , но със сигурност е отчаяно – и то  по очевидни причини“ – заключава авторът на блога.

    Източник: The Washington Post

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *