Европейският парламент одобри създаването на прокуратура на ЕС

    Депутатите в ЕП подкрепиха инициативата за създаване на Европейска прокуратура – нова структура за борба с присвояване на средства от бюджета на ЕС. Това се посочва в резолюцията, приета днес от върховния законодателен орган на ЕС. Документът се фокусира върху петгодишен план за действие за борба с организираната престъпност.

    „Имаме нужда от по-добра координация на дейностите на националните прокуратури“ – заяви по време на пресконференция  един от авторите на проекта европейският комисар по правосъдие  Вивиан Рединг. Според нея, в състава на европейската прокуратура трябва да влязат  прокурор и четирима депутати, които ще работят в централния офис, вероятно в Брюксел. Работа по места ще извършват така наречените „прокурори – делегати“, които ще бъдат назначени от националните прокуратури. Изслушванията ще се провеждат в националните съдилища.

    По този начин в  ЕС ще се появи специален служител, лично отговорен за разследване на злоупотреби с парите на общността.

    Освен това депутатите се изказаха за това, че хората, свързани в миналото с организираната престъпност, или уличени в пране на пари и корупция, да не бъдат допускани до търговете на ЕС, и да не могат да заемат обществени длъжности. Европейският парламент предложи също  така  финансиране на социални програми с иззети от  престъпниците авоари.

    Според Европол в ЕС има около 3600  международни  организирани престъпни групировки.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *