„В една далечна, далечна галактика“ е открит „воден“ свят, способен да поддържа живот

    v218-waterplanetАстрономите са открили на разстояние 150 светлинни години от Земята останки от планетата, състоящ се от скали и вода, пише Independent. Това е първият известен случай на едновременно наличие на две основни съставки за обитаеми планети извън нашата Слънчева система.

    Става дума за астероид в орбита около бялото джудже GD 61. Това са останки от малка ( 90 km в диаметър) излязла от орбитата си планетата, която е била разрушена по време на сближаване с нейното слънце, смятат изследователи. Според техните оценки, тя се състои от 26 % вода (за сравнение, водата в състава на Земята е  0,023% ) .

    „Това е „планетарно гробище“, въртящо се около загаснала  звезда – богат източник на информация за  минал живот – заяви пред журналисти Борис Генсике от Warwick University. Тези останки съдържат химически признаци, че в миналото тя е била планета, богата на вода,  подобна на Земята“.

    „Откриването на вода в голям астероид означава, че строителните елементи на потенциално обитаеми планети са съществували и може би все още съществуват в системата GD 61 и вероятно около голям брой приличащи на нея звезди“ – обяснява значимостта на откритието Jay Farih от Института по астрономия в университета в Кеймбридж.

    „Нашите резултати показват, че тази екзопланетна система определено има потенциал за обитаеми планети“, – цитира изследователя Independent.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *