В царството на смъртта

    След посещение в езерото Натрон в Танзания  става ясно откъде се появява първобитния страх на човека от природни явления, откъде са митовете за мистериозни същества и древни чудовища. След обикаляне  край пустинните  брегове на това езеро, волю-неволю  човек се  замисля, че тук  домакин е  Горгона Медуза.

    В езерото оцелява само Alcolapia alcalica – екстремофил на обикновена риба, която се е приспособила към суровите условия, – това не е най-доброто място за живеене и за  плуване. Температурите в езерото може да достигне 60 ° С, а неговата алкалност  (рН) е между 9 и 10.5 .

    Всяко животно, което се докосне до това смъртоносно езеро  се превръща в камък.

    Езерото носи името си от соди, природни съединения главно от натриев карбонат с малко количество натриев бикарбонат (сода за хляб), и в допълнение към всичко – малко вулканична пепел. Животните , които влизат във водата  умират и с времето се насищат с калций, превръщайки се в статуи.

    Фотограф Nick Brandt, който отдавна е свързан с Източна Африка, редовно пресича езерото и фотографира тези вкаменени фигура.

    „Не мога да не ги снимам – признава той. Никой не знае как са умрели, може би са се объркали от идеално гладката повърхност на езерото, и са се врязали в нея, като в стъкло“.

    Разположението на животните в снимките е постановка, но статуите самият Nick е намерил на брега на зловещото езеро.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *