Финансовата полиция конфискува вилата на влиятелен италиански масон

    licio-gelli Италианската финансова полиция конфискува вилата на бившия лидер на масонската ложа „P2“ Личо Джели (Licio Gelli),  съобщава Agence France-Presse.

    Полицията разследва  94 -годишният Джели, съпругата му, трите им деца и един внук, пише Gazzeta del Sud. Следователите подозират, че с помощта на сложна схема за препродажба на активи те са заобикаляли плащането на  данъци и в крайна сметка дължат на държавата 170 милиона евро.

    Разследване на предполагаемите престъпления се отнася както по отношениe на събития от последните години, така  и по нарушения, които са открити още през 1998 година. Тогава френските власти предоставиха на италианските данъчни органи документ, който свидетелства, че Джели  има значителни средства в чужбина.

    Джели няколко пъти е бил осъждан за редица финансови престъпления, но не е влизал  затвора: от 1998 г. той е  поставен под домашен арест. При обиск на вилата му в Тоскана през 1982 г. са били намерен 179 златни кюлчета, с теглото е 168 кг .

    Личо Джели дълго време е лидер на тайна масонска ложа „P2“ , организацията , която е смятана за „правителството в сянка“ на Италия. Тя се състоеше от влиятелни политици, съдии, банкери и военни. Смята се, че в нея е  членувал и Силвио Берлускони, който по-късно става министър-председател на Италия.

    „P2“ официално започва да функционира през 1946 г., а  през 1981 г., дейността и е забранена. Въпреки това, в ложата под формата на клуб на влиятелни хора продължава работата си. Смята се, че членовете на „P2“ и лично Джели са участвали в създаването на анти- комунистическата паравоенна oрганизация „Гладио“, както и във фалита на голяма италианска банка Banco Ambrosiano през 1982 г., която отчасти е собственост на Ватикана.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *