Бившият кмет на Детройт бе осъден на 28 години затвор

    Бившият кмет на Детройт  Кваме Килпатрик беше осъден на 28 години затвор за корупция, признавайки в съда, че носи голяма част от отговорността за тежкото икономическо състояние на града.

    През март Килпатрик, който е  кмет в периода 2002 – 2008 г., бе признат за виновен в заговор за рекет, измами, изнудване и данъчни нарушения.

    Според съда, докато е бил кмет, Килпатрик годишно е изразходвал средно 840 000 долара повече в сравнение с това, което е получвал като заплата, и е пътувал в страната с  частни самолети.

    В съда Килпатрик каза, че хората в Детройт страдат, и че той поема отговорност за много от техните проблеми.

    “ Килпатрик – не е основният виновник за историческия случай на несъстоятелност на града, който е резултат от комбинация от по-значителни социални и икономически процеси в продължение на десетилетия, но неговата  корумпирана администрация изостри кризата“ – каза прокурорът.

    Властите на Детройт през юли подадоха заявление за защита от фалит, като признаха, че градът не може да се справи с 18 млрд. долара дълг. През последните десетилетия Детройт, който някога е бил столица на американската автомобилна индустрия,  преживява икономически упадък, и  населението и  данъчната му база намаляват драстично.

    За да спаси града от кризата държавното управление назначи на Детройт  City Manager – това е адвокатът и финансист Кевин Ор, който спаси от фалит автомобилната компания Chrysler.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *