Обама: „Фалитът може да се сравни с атомна бомба“

    obamaАмериканският президент Барак Обама атакува републиканците, заявявайки, че не приема шантаж, както и че за първи път от двеста години,  Съединените щати няма да бъдат в състояние да изплатят дълговете си, казва Федерико Рампини във вестник La Repubblica. Wall Street има опасения по повод отказа от американските бондове.

    „Фалитът, ако Конгресът не повиши тавана на дълга, ще бъде още по-драматичен, отколкото сегашния „шътдаун“ на федералните служби. Това е „атомна бомба“, така казва такъв инвеститор като Уорън Бъфет. “ Барак Обама засилва напрежението и  тревогата му заразява финансовите пазари по целия свят, се казва в статията. Вече  осми ден тече „шътдаун“, парализирал някои федерални агенции, заради задънената улица в законодателния орган по бюджетните въпроси.

    Президентът предупреждава: настоящите проблеми – те са нищо,  в сравнение с онова,  което може да се случи. 17 октомври ще ни вкара в друг сценарий – сценарий на фалит“. В този ден, ако Конгресът не позволи на Министерството на финансите да емитира нови ценни книжа, повишавайки тавана на дълга, аз нямам магическа пръчка за да се измъкнем от ситуацията, в която ще останем без пари и ние няма да сме в състояние да изплатим дълговете си“ – каза президентът на САЩ.

    “ Този страх е осезаем – казва Rampini. На борсите повече от седмица се наблюдава спад на индекси, но най- опасното  явление е отказът от американски съкровищни ??бонове.  Големите банки на Уолстрийт взимат страната на Белия дом, но най-големите чуждестранни купувачи на облигации на САЩ от Япония в Китай, изразиха нарастващо безпокойство, както и Международният валутен фонд“.

    На пресконференция на  Обама му зададоха много въпроси за международния статут на Америка: отсъствието на президента на решаващата срещата на върха на АТИС, където Китай се чувства господар,  за риска от отказ на водещата сила от нейните глобални ангажименти, продължава авторът на статията.

    Обама се опита да успокои присъстващите : „Ако тази криза свърши бързо, нашите съюзници и   световната общност ще я възприемат като обикновена интрига, създадена от американската демокрация, но ако продължи, то ще има последици. За първи път от 225 години Америка няма да бъде в състояние да изплати дълговете си“.

    Засега Републиканският фронт не мисли да промени позицията си, се казва в статията. Конгресът е разделен на две. Радикалното крило на Републиканската „Чаена партия“ е готово да стигне до финансов фалит на САЩ, освен ако Обама не им даде желания трофей –  отмяна или поне забавяне на реформата на здравната система.

    Източник: La Repubblica

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *