Учените от ЦЕРН са открили нов механизъм за охлаждане на климата. Химтрейли.

    muuИзследователи от ЦЕРН са открили, че двойки азотни съединения – амини, които  се отделят от почвата, и се образуват от едрия рогат добитък, влияят на климата, се казва в доклад, публикуван в списание Нейчър .

    Още през 2009 г. група учени от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), в която влизат експерти от  Физически институт на Руската академия на науките Лебедев, са построили пилотна инсталация CLOUD- гигантски резервоар. В CLOUD  е възможно с висока точност да се контролира състава на газове и аерозоли – микроскопични капчици течност и твърди частици, които образуват облак от малки капчици.

    Тези облаци не се разсейват и по-добре отразяват  слънчевото излъчване, като по този начин допринасят за охлаждане на повърхността на Земята. Учените са проучили образуването на аерозоли и как те се влияят от космическите лъчи. Те открили, че йонизиращите лъчения практически не оказват влияние върху формирането на аерозоли в ниските слоеве на атмосферата.

    Но истинската изненада за тях се оказал фактът, че аминовите двойка играят роля в „охлаждане“ на климата. Изключително ниски концентрации на амини, които обикновено се срещат в атмосферата – няколко части на  трилион по обем – са достатъчни за да влязат в контакт със сярна киселина и незабавно да се образуват стабилни аерозолни частици“ – казва ръководителят на изследователския екип Джаспър Киркби.

    Специалистите от ЦЕРН посочват, че количеството на амините в атмосферата продължава да се увеличава, така че аминовата очистка може да бъде водеща технология за намаляване на емисиите на CO2 . „Нашите резултати не изключват, че образуването на аерозоли в атмосферата може да се наблюдава и с други пари, на които космическите лъчи влияят различно.

    Това е важна стъпка напред, но все още ни предстои дълъг път до пълното разбиране на процесите на образуване на аерозоли и тяхното въздействие върху облаци и климат“- отбелязва Киркби.

    Бел. ред. Забелязва се бавна подготовка на хората да свикнат с химтрейлите, че са за тяхно добро, макар досега да се отричаше съществуването им. Явно опитите с аерозоли продължават в планетарен мащаб – иначе нямаше да има толкова много самолети в небето, които ръсят всеки ден с нещо, за което много твърдят, че не съществува. Само можело да се наблюдава, но иначе го нямало. Каква е целта?

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *