Никакъв английски, всички са на уроци по руски и китайски

    В Италия се отбелязва нарастващ интерес към изучаването на руски, китайски и арабски, пише Ирене Мария Скализе  в статия, публикувана във вестник La Repubblica .

    “ През последните месеци много италианци решиха да посветят времето си на изучаването на руски, китайски и арабски език“ – пише вестникът .

    „Вече може да се говори за бум на езиците на бъдещето, което, изглежда,  е станало настояще. Трудно е да се осигури точна статистика, но можем да говорим за десетки хиляди хора, които са се записали в  частни курсове, курсове за домакини, университетски курсове.

    Броят на изучаващите нови езици  нараства бързо. Причините? Работа – за тези, които вече я имат, и за тези, които търсят. Но в тази картина се вписват и сърдечните дела: все повече са смесените бракове. И английските езикови училища трябва да се борят с конкуренцията и да предлагат по-ниски цени за обучение“ – съобщава авторът на статията.

    В Института Св. Георг в Рим не се съмняват: „През последните години отбелязахме увеличение с 40%  на  броя на регистрираните в курсове по арабски, китайски и руски език.  Китай става все по- икономически мощен, а много мениджъри идват при нас в отчаяние, защото китайците не говорят английски език и да се работи с тях е невъзможно“.

    Roseanne Fulchini, ръководител на школата Alce в Болоня, казва:  „Почти винаги към  езиците  италианците ги подтиква бизнесът. Тези, които учат китайски или руски го правят, защото по някакъв начин участват в дейности по внос-износ, много лекари учат езици защото отиват на  работа в чужди клиники“.

    “ Възрастта на курсистите е от 25 до 50 години. Расте броят на децата, чиито родители са готови да инвестират в тяхното бъдеще, а китайският става втори език.  А какво да кажем за английския?  Конкуренцията ни заставя да снижаваме таксите за обучение на почти 8 евро на час“,  пише авторът.

    Източник: La Repubblica

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *