В САЩ закриват музеи, паркове, офиси. Федералното правителство обявява локаут

    Това не се е случвало от 1996 г. насам : Америка не разполага с достатъчно пари, държавните услуги са орязани. Според президента Обама, Конгресът е приел безотговорно решение, казва Маурицио Молинари във вестник La Stampa .

    „Преговорите на Капитолийския хълм се провалиха, федералното правителство остана без средства и обяви локаут.  След полунощ няма средства за дейността на правителството на САЩ. Това не се е случвало от 1996 г. насам. В отпуск  са пратени повече от 800 хиляди от близо 2 милиона федерални служители. Затворени са музеи, национални паркове и множество федерални агенции.  Федералните съдилища имат средства за 10 дни. Със специален указ Барак Обама гарантира финансиране на американските войски в чужбина“ –  разказва изданието.

    Тази ситуация възникна заради желанието на републиканските членове на “ Чаеното парти “ да изискат отлагане на изпълнението на реформата в здравеопазването в замяна на държавно финансиране: Камарата на депутатите одобри законопроекта, но в Сената, където мнозинството принадлежи на демократите, го отхвърлиха .

    „Нощта на атаки и контраатаки между лидерите на двете партии доведе  до това, че републиканецът Джон Бохнер  призова за назначаването на преговарящ – пише авторът. Демократът Хари Рийд отхвърли предложението, тъй като не бе придружено от ангажимент за подновяване на финансирането“.

    “ За финансовите пазари денят обещава да бъде много тревожен: прекратяването на държавното финансиране предизвиква опасение, че по същия начин ще се реши и въпроса за държавния дълг и от 17 октомври ще се реализира сценарий за фалит“ – заключава кореспондентът .
    Източник: La Stampa

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *