В Афганистан започна траур за жертвите на комунизма

    Правителството на Афганистан на 30 септември обяви двудневен траур в страната, в памет на хилядите жертви на комунистическия режим, убити в края на 70-тте години на миналия век, пише Agence France – Presse .

    Траурът е обявен след публикуването на недостъпни досега публични списъци на хора, които са избити през 1978 г. и 1979 г. от афганистанските сили за сигурност .

    Списъкът е бил открит от холандски изследователи , които са разследвали военни престъпления в Афганистан. Съществуването на документа става известно през 2010 г. след разпита на един от бившите лидери на афганистанското разузнаване Амануллах Усман, който през 1993 г. се премества в Холандия. Той е разказал, че лично е подписвал списъците за разстрелите.

    При по-нататъшно разследване холандците стигнали до 93 -годишна жена, която запазила 154 страници текст на дари. След превода  се оказало, че това са списъци на хора, които са били избити през 1978 и 1979 година.

    Тези списъци съдържат не само имената на жертвите , но също така и имената на бащите им , професия , местоживеене , както и обвиненията срещу тях .

    Сред хората, които са   в списъка, са учители, студенти,  служители и търговци . Авторите на документа ги наричат ??“ислямски фундаменталисти „.

    През 1978 г. в Афганистан избухва „социалистическа революция“, в резултат на която в страната идват на власт сили, подкрепяни от Съветския съюз.  Те започват реформи, насочени към мащабна секуларизация, довели до недоволство и съпротива на голяма част от традиционното афганистанското общество.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *