Отровата на японските стършели може да разтваря човешките тъкани

    671Със сигурност  поне веднъж в живота си всеки е бил ужилван от  пчела. Пчелните ужилвания, разбира се, са много неприятни, но болката обикновено минава бързо, оставяйки само лек сърбеж.

    А в Япония пчелите имат „далечен братовчед“ – японският огромен стършел – Vespa Mandarina japonica, чието нападение може да бъде много по- опасно за човек.

    Судзумебати (японското  име) живеят само на планински склонове,  покрити с гори, и достигат до 5 см дължина, като 6 мм от дължината на тялото е жилото, а размахът на крилете му е средно около 7,5 см.

    Но размерът – не е най- опасното оръжие на тези стършели: насекомите произвеждат високотоксична нервнопарализираща отрова, която може буквално да разтваря тъканите на  тялото и да причини анафилактичен шок.

    Когато   стършели ужилят хора, единственото спасение е да постъпят в болница възможно най-скоро, но въпреки това, от нападения на „крилатия самурай“ загиват около 40 човека на година.

    За щастие, тези насекоми не са прекалено агресивни и  атакуват хора само в случай на явна заплаха, но те могат да преследват плячката си на разстояние от пет км.
    Стърпелите обичат  мед и разрушават пчелните кошери –  един стършел е в състояние да убива до 40 пчели в минута, а отряд от 30 такива чудовища  убива до 30 000 пчели за три часа.

    Пчелите в процеса на еволюцията са се научили да спират  атаките на агресорите, като използват численото си превъзходство: около 500 пчели заобикалят стършелите в плътно кълбо и с усилена дейност на мускулите си повишават  температурата вътре до 47 ° C , докато стършелът загине от  топлинен шок, а пчелите спокойно да могат да издържат до + 50°C.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *