Адските строежи на Катар

    Журналистическо разследване на нечовешките условия , в които работниците мигранти от Непал изграждат в Катар обектите за World Cup 2022, са най-забележителни с това, че отвратителната система за  дългова кафала и принудителния труд са законни, се казва в редакционна статия The Guardian .

    Според системата „Kафала“, всеки работник трябва да има  гарант. В резултат на това мигрантите са изправени пред двойна зависимост – от посредниците, които са гарантирали за  тях, и от изпълнителите, които отнемат паспортите им, като не им плащат в продължение на няколко месеца.

    Катар – не е само предният пост на „Ада на Данте“, пише изданието: „21 милиона души по света живеят в същите условия. “ Когато няма върховенство на закона, и има институционализирана дискриминация и уязвима работна сила, там процъфтява съвременното робство“ – констатира The Guardian.

    „Великобритания отдавна воюва против робството, но за правителствени агенции, хуманитарни организации и фирми, работещи в чужбина, няма закон – възмутени са  авторите. Как иначе да се обясни факта, че Обединеното кралство е предоставило на Узбекистан, където хиляди възрастни и деца под ударите на бичовете събират памук, специален търговски статус“?

    Източник: The Guardian

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *