Жените могат буквално да „надушват“ съперничките си

    Ролята на миризмите в отношенията между половете е огромна. Учените често отбелязват,  че хората определят подходящия за тях партньор по аромата, излъчван от него. Този път  изследователи от Университета на Флорида (Florida State University www.fsu.edu ) показаха, че красивата половина от човечеството ползва обонянието си за да определя  потенциалните си съпернички.

    По време на експеримента , изследователите  разделили  участничките в две групи. Едните  носили тениски в 13-ия и 15-ия ден преди менструалния цикъл (т.е. по време, когато  могат да заченат дете с най-голяма вероятност), а други – от 20-ия до 22-ия ден преди цикъла (дните с ниска фертилност).

    Всички жени били на възраст 18-21 години. По време на експеримента те били помолени да се откажат от тютюнопушенето, сека, парфюмите, дезодоранти, гелове и шампоани със силни аромати и храни, като чесън или аспержи, генериращи специфични миризми.

    По-късно изследователите помолили другите участнички  в проучването да помиришат събраните дрехи и да разкажат нещо за тях (изследваните жени не знаели условията на експеримента). Преди и след този тест представителките на нежния пол давали кръв, така че изследователите да могат да определят нивата на хормона тестостерон.

    Оказало се, че само помирисвайки чужда миризма,  жените, без да знаят, определяли фертилността на момичетата, които носили тениските. За това учените разбрали по нивото на тестостерона. Ако представителките на нежния пол усещали мириса на жена, която е готова да зачене, съдържанието на хормона в кръвта и се увеличавал. Ако дрехата е носена от жена с ниска фертилност, нивото на тестостерона в „душещите“ падал значително.

    Мъжката миризма също играе важна роля за жените. Наскоро изследователи от Великобритания са установили, че представителките на нежния пол се по миризмата на потенциалните си партньори.

    Evolution and Human Behavior.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *