Как Айзък Азимов си е представял 2014 г.

    Айзък АзимовПрез 1964 г.   американският фантаст Азимов прави прогноза за това как ще изглежда светът  след 50 години. Той правилно е предвидил почти всички технологични постижения на днешния ден. Но , подобно на почти всички футуристи, не е описал картината на социалната структура на света. Днешните социални прогнози са разочароващи: След 20 години автоматизацията ще лиши от работни места 45% от сегашните работници.

    Когато в Ню Йорк през 1964 г. се провежда Световното изложение, известният писател на научна фантастика и професор по биохимия в Бостънския университет  Айзък Азимов, по искане на вестник The New York Times, прави  прогноза за това как ще изглежда светът през 2014 г.

    Неговият свят през 2014 г. изглежда така:

    1 ) Домовете основно ще са  под земята (като и повечето от пространството на града). Това ще намали тяхното отопление през зимата и охлаждане през лятото. Повърхността на градовете ще бъде заета от зеленчукови градини, паша и паркове

    2 ) Досадната домакинска работа ще бъде сведена до минимум. Тостери, автоматична кафе машина, тенджера под налягане и т.н. – готвенето ще става с таймери. Но малката кухня ще остане – за доста хора готварството е  хоби.

    3 ) Роботите  няма да изместят хора. Ще има много компютри с „мозъци“ на роботи, но ще се контролират от хората.

    4 ) Филмите ще  са триизмерни в 3-D формат.

    5 ) Техниката няма да има електрически кабели – тя ще работи с мощни батерии и акумулатори.

    6 ) Половината от енергията на Земята ще се произвежда от АЕЦ.

    7 ) Големи слънчеви електроцентрали ще работят в пустините –  Аризона, Израел, Казахстан. До 2014 г. трябва да бъде разработена технология за „събиране“ на слънчевата енергия в Космоса и изпращането и на Земята.

    8 ) Превозните средства на бъдещето ще се движат над пътя –  на височина 0,5-1 m. „Надводен“ ще е речният и морски транспорт.

    9) Доставката на стоки и материали ще се осъществява с  пневматична тръба.

    10) Телефоните ще бъдат преносими, а екраните им ще бъдат използвани за проучване на документи и снимки, четене на откъси от книги. Връзката ще е чрез сателити.

    11) До 2014 г.   безпилотни кораби ще стигнат до Марс. По същото време ще бъде разработена програма за  Марсианска колония.

    12) Световното население ще достигне 6,5 млрд. души, а в САЩ – 350 милиона. Агломерацията между Бостън и Вашингтон ще имат население от 40 милиона души. Експлозията на населението ще доведе до по- активно  усвояване на Арктика и пустинните пространства и колонизиране на шелфа (появата на подводни градове)

    13) В областта на земеделието основно ще се използват микроорганизми. По-специално, те ще  преработват в продукти  дрожди и водорасли.

    14) Средната продължителност на живота в развитите страни ще  достига 85 г. Раждаемостта ще бъде поставена под контрол

    15) Компютърните дисциплини  ще са в основата на учебния процес в училищата

    16) Човечеството ще страда от скука. Така че психиатрията ще бъде най-важната медицинска специалност .

    17) Елитът на обществото ще бъде немногоброен, и ще се занимава с творческа работа.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *