Финансовият министър на САЩ обяви датата на евентуалния фалит

    Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю в писмо до председателя Палатата на Представителите в Конгреса на САЩ Джон Бейнър предупреди, че парите в бюджетът на страната ще свършат на  17-ти октомври, ако Конгресът не повиши тавана на дълга, който сега е 16. 7 трилиона долара, пише USA Today в сряда, 25-ти септември.

    Лю за първи път оповестява  определена дата за възможен фалит. По-рано се приемаше,  че това ще се случи в периода 18 октомври  – 5 ноември.

    Според Лю, Министерството предриема „извънредни мерки“ за да се запази бюджетът на повърхността, без да се  надхвърля тавана от май тази година. Сред тези мерки е  забавянето на плащанията към пенсионния фонд.

    Към  17 октомври, правителството ще разполага  само 30 с млрд. долара. Междувременно дневните разходи на бюджета са  средно $ 60.0 милиарда. Лю подчертава, че всеки опит да се определя приоритет на определени видове плащания в сравнение с другите, всъщност означава „фалит, но под друго име“.

    Писмото на Лю предизвика реакция и  на световните пазари. По-специално златото се повиши на фона на съобщението са  1,4% . Цената на тройунция се покачи с 18 долара до 1334 долара.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *