Искате да сте по-здрави, да спасите планетата, и да подпомогнете икономиката? Работете по-малко

    „Това, възможно, ще бъде предлог, който дълго са чакали многострадалните работници, които всеки ден пътуват до  офиса с обществен транспорт. Както показва ново изследване, намаляването на броя на работните часовете за седмица,  може да е полезано за вашето здраве, да насърчи опазването на околната среда и даже да е фактор за по-голям икономически растеж “ – казва Саймън Невил на страниците на Independent.

    Редица икономисти смятат, че работната седмица във Великобритания трябва да се намали средно oт 40 на 30 часа и дават за пример Германия, Белгия и Холандия – страните, където работната седмица е по-къса, а  производителността на труда не е по-малка, се казва в статията.

    “ Когато имаме твърде малко лично време, това може да предизвика сериозни вреди на нашето здраве и благополучие, семеен живот, приятелства и общности“ – казва Анна Кут, ръководител на изследователския център  New Economic Forum, който е провел проучването.

    „Една четвърт от всички болнични се взимат във връзка с проблеми, свързани с работата, особено стрес и психични проблеми, от които британците страдат повече от всички други в Европа. Скорошно проучване, проведено от Европейската асоциация за борба с депресията е установило, че един на всеки четирима британски работници е с диагноза стрес или депресия, в сравнение със само 12% от италианците“- отбелязва авторът.

    Икономистите твърдят, че в условия на съкращаване на работната седмица служителите е  по-малко вероятно да вземат отпуск по болест, ще работят по-ефективно и това ще създаде нови работни места, пише Саймън Невил.

    Той твърди в доклад за резултатите от проучването и това: „Хората работят много часове, за да печелят пари, за да купуват предмети, които са произведени и се използват по начин, който причинява дълбока и необратима вреда на екосистемата, от която зависи целия ни живот“.

    Но предвид факта, че икономиката на Великобритания продължава да нараства твърде бавно,  се запазва  младежката безработица, хората са принудени да работят повече часове, се казва в статията.

    Източник: Независим

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *