Европейският съюз ограничава притока на бежанци от Сирия

    Около два милиона сирийци са били принудени да напуснат родината си заради гражданската война и са потърсили убежище в съседните мюсюлмански страни: Турция, Ливан, Йордания и Ирак.

    Европейския съюз през тази година приема само 10 000 след отчаяните жалби на други държави и на Службата на върховния комисар (UNHCR) на ООН за бежанците.

    От тези 10 000 половината се падат на Германия: тя е готова да даде убежище на 5000 сирийци, в допълнение към други 15 000, които са поискали убежище преди. Швеция е достатъчно щедра: сирийците, които вече живеят там, може да останат за вечни времена.

    Повечето други страни от ЕС са безразлични към призивите на ООН. Приносът на ЕС за решаване на проблема на сирийските бежанци доскоро беше само във финансова подкрепа на държавите, граничещи Сирия. За  това Брюксел вече е предоставил около половин милиард евро .

    Около седем милиона души имат спешна нужда от хуманитарна помощ във връзка с конфликта в Сирия. Във вторник високопоставен представител на ООН заяви, че 4.40 милиарда щатски долара (3,3 милиарда евро) са необходими само за тази година.

    Повече от два милиона са намерили убежище извън Сирия, а повече от четири милиона души са били разселени във вътрешността на страната, съобщи координаторът за спешна помощ на ООН Валери Амос.

    „Ние правим всичко възможно, но това не е достатъчно“ – каза тя по време на конференция в Кувейт, добавяйки, че  1000 служители на агенциите на ООН  работят по места .

    Повече от 110 000 души са били убити по време на гражданската война в Сирия, която започна като бунт срещу правителството на президента Башар ал – Асад през март 2011 година.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *