В Литва узаконяват възможността за критика на нетрадиционни сексуални отношения

    Литовският парламент ще разгледа промени в Наказателния кодекс, в които ще се отбележи, че критиките на хомосексуалността не са престъпление. Законопроектът е на представителя на опозиционната партия „Пътят на смелостта “ Алгирдас Патаскас.

    “ В съдилищата се появиха първите признаци, че човек може да бъде осъден само защото дебатира по този въпрос – без да е обиждал, използвал е нормална лексика, просто е коментирал“ – каза той.

    В съответствие с поправките, се предлага в Наказателният кодекс да се добави уговорката, че „критика или обсъждане на сексуално поведение или нагласи или убеждения за да се промени това поведение или възгледи, сами по себе си  не се считат за тормоз, унижение, насърчаване на нетърпимост, дискриминация или поощряване на дискриминация“.

    В момента според член 170 от Наказателния кодекс на Литва се предвижда наказание за тормоз, насърчаване на  нетърпимост и дискриминация, основана на полов признак, сексуална ориентация, националност, и редица други критерии. Санкцията  предвижда глоби и затвор. На наказание може да бъдат подложени и  авторите на враждебни по отношение на гейове онлайн коментари.

    ДЕЛФИ

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *