В Амазония откриха организъм, който се храни с пластмаси

    В Амазонската джунгла е открит организъм, който поглъща пластмаса. Казано по-точно, става дума за полиуретани, полимери с много и разнообразни свойства, намиращи широко приложение в промишлеността. От тях се произвеждат лепила и детайли,  мебели, импланти и изолатори – и всичко, които се в крайна сметка се оказва на бунището.

    Където полиуретанът остава за дълго, като практически не се разлага в естествени условия. Но само гъбите, открити наскоро в джунглата на Амазония, никнат върху него.

    Този район е известен като местообитание на най-голямата и разнообразна биоценоза на планетата, и досега  в тези влажни гори се откриват огромни количества  непознати живи същества.

    На изучаването  на тези същества е посветена и работата на експедицията Rainforest Expedition and Laboratory, която всяка година пътува от САЩ до една от страните от Южна Америка и се връща обратно с все нови и нови находки.

    Последното пътуване се е състояло в Еквадор. Голям екип от студенти и учени ръководи професор Скот Стробел (Scott Strobel), а  най-ярката му находка се оказва незабележимата микроскопична гъбичка Pestalotiopsis microspora .

    Според данните на изследователите, тя е първият известен организъм, който се чувства комфортно на диета, състояща се само от полиуретан,  и освен това може да  прави това дори и в анаеробни условия, т.е. при липсата на кислород. Това означава, че гъбата ще „работи“ дори и дълбоко под земята или в сметища, където „запаси“ от полиуретан има достатъчно за много поколения.

    Учените вече са успели да разкрият ензима, който позволява на тези  гъбички да имат такива свръхспособности,  и който им позволява да разграждат пластмаса. Сега е необходимо по-нататъшното изследване на този организъм и вълшебния му протеин.

    И може би в бъдеще за обезвреждане на отпадъците ще бъдат използвани ферментатори, в които пластмасата бързо ще се унищожава от незнаещите умора гъби – или само от техните ферменти.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *