Под Кения са открити огромни запаси от подземни води

    Tadrart Област Туркана в Кения се отличава с безводие и бедност. Но последните проучвания показват, че тя крие в недрата си около  250 трилиона литра подземни води. Това е достатъчно, за да се поддържа живота 40 милиона души, ако, разбира се, водата бъде изкарана на повърхността.

    През изминалата година  организацията Radar Technologies International ( RTI) е изследвала 36 000 кв. км на в Туркана по инициатива на правителството на Кения и Организацията на обединените нации. Водоносните зони са открити с помощта на специална технология, космически изследвания и интерпретация на данните за дистанционно  наблюдение.

    Повечето от водните запаси са открити в пет дълбоки подземни резервоари, които не са забелязани преди. Експертите на RT смятат, че тези водни обекти в съчетание  с тези, които вече са в експлоатация, могат да предоставят 3450 милиарда литра вода годишно за вечни времена. В допълнение към тези резервоари, са открити също така два милиарда кубически метра вода, които са само на няколко метра под земята.

    Учените отбелязват, че това откритие ще помогне не само за  справяне с недостига на вода в региона, но и значително ще подобри живота на хората в Туркана. Сега, повечето от тях живеят в бедност и имат ограничен достъп до основни услуги и чиста вода.

    Туркана поддържа  бежанския лагер Какум, който сега е дом на около 120 000 души. Преди да започне добива на подземни води, кенийското правителство трябва да  провери качеството на водата.

    Тя може да съдържа твърде много флуорид. В този случай, тя не е подходяща за пиене. Важно е също така да се разбере колко време е необходимо за обновяене и  ново запълване на подземните източници,  за да се избегне прекалено бързата консумация на изпомпваната вода.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *