ЕСПЧ ще разгледа жалбите на затворници в Гуантанамо за тайните затвори на ЦРУ

    Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ ) ще разгледа две нови жалби във връзка с делото за тайните затвори на ЦРУ, се казва в съобщение на Комисаря по човешките права в ЕС Нилс Муйжниекс, публикувано в сряда .

    „В близко бъдеще  съдът може отново да изобличи безнаказаността, с която се характеризира програмата на ЦРУ, ако той реши да разгледа жалбите, подадени от  Абу Зубайда срещу Полша и Литва, както и на ал- Нашири срещу Полша и Румъния“, се казва в съобщението. Двамата ищци, заподозрени в тероризъм и държани в Гуантанамо се оплакват, че  страните, срещу които са  подали жалби, не са провели необходимото разследване на обстоятелствата около тяхното задържане, прехвърляне в  Съединените щати, както и че жестоко са се отнасяли с  тях.

    Първата подобна жалба вече беше обсъдена,  ЕСПЧ излезе с решение по нея на 13-ти декември 2012 г., се казва в съобщението на Комисаря. ЕСПЧ призна нарушение на правата на германския гражданин от ливански произход  Халед Ел -Масри .

    Мъжът е бил отвлечен през декември 2003 г. от ЦРУ в Македония. Той е заподозрян в участие в терористичната организация „Ал Кайда“. От Македония ел- Масри е бил отведен в затвор в Кабул. Но през май 2004 г. той е освободен. През декември 2005 г.  ел- Масри  подава жалба до Американския съюз за защита на граждански свободи , но тя е отхвърлена. След това той се обръща към ЕСПЧ, който признава нарушение на правата му .

    Що се отнася до Абу Зубайда, според данните,  които са публикувани с участието на WikiLeaks, той е бил задържан през март 2002 г. в Пакистан. През септември 2006 г. той е прехвърлен в Гуантанамо. За това къде човекът е прекарал повече от четири години в документите не се казва,  но в същото време се съобщава, че той е участвал в планирането на атентатите от 11 септември в САЩ и е член на „Ал Кайда“ .

    Абд ал – Рахим ал- Нашири, основният заподозрян за  участие в терористична атака в Йемен през октомври 2000 г., е арестуван в ОАЕ след две години,  и  също така в крайна сметка се оказва в Гуантанамо.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *