Осло: партията на Брeйвик ще формира правителство

    На  изборите в Норвегия спечелиха десните сили, пише Maria Serena Natale в статия, публикувана във вестник Corriere Della Sera.

    „Това е денят на Ерна, едно момиче от Запада, което ще стане министър-председател. Това е денят на Сив. Консерваторът Ерна Солберг и лидерът на Партията на прогреса Сив Йенсен са лицата на десните в Норвегия, които спечелиха победа на първите парламентарни избори след трагедията на 22 юли 2011 г.

    Този вот отбеляза края на червено – зелената коалиция, водена от Йенс Столтенберг, и проправи пътя за антиимигрантските формирования, към които се присъедини през 1999 г. авторът на двойното терористично нападение преди две години. Да, става дума за Андерс Брейвик, който излежава присъда в затвор с максимална сигурност“ – се казва в публикацията.

    „Въпреки 40-годишната история и важна политическа роля в страната, Партията на прогреса винаги е била извън правителствените коалиции заради прекалено твърдата си  позиция по отношение на опазването на културната чистота, изградена върху смесица от християнски и хуманни ценности.

    С течение на годините реториката на партията  все повече се фокусира върху антимюсюлмански позиции, за да се стигне до  известната реч, в която Йенсен предупреди за пълзяща ислямизация. Тонът на тази реч отразява възванието на Брайвик в манифеста му,  публикувано само няколко часа, преди той да отнеме живота на 77 души в нападение срещу правителствения квартал в Осло и в летния младежки лагер на остров Утойя.

    Той е планирал нападението няколко години, за да разтърси управляващата класа и да  спре изпълнението на мултикултурната политика на левите сили, която заплашва да потопи Европа и Норвегия и в обятията на исляма. Подготовката за терористичната атака започва през 2002 година. През същата година  местното крило на младежката организация на Партията на прогреса избира за свой ??председател 23 -годишният Брайвик“- отбелязва авторът на статията.

    „След събитията на острова,  страната категорично осъди най-страшния терористичен акт в страната след Втората световна война. Бяха пратени в оставка най-скандалните лидери, беше снижен тона за имиграцията, акцентът беше поставен върху икономическите реформи и намаляване на ролята на държавата.

    Ние сме либерална партия “ – повтаря Йенсен, а в списъка на лейбъристите са  и 33 оцелели от остров Утойа, и от този опит те формулираха актуализирана политическа платформа“ – пише авторът .

    Източник: Corriere Della Sera

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *