Любопитно: земните вулкани си имали работно време

    vulkanЕкип от учени от университетите в Берген, Хавай и Сидни са установили, че вулканичната активност на планетата се променя изключително в синхрон. Изследователите са анализирали данни за честотата и силата на вулканични изригвания през целия период на текущата ера от  геоложката история на Земята.

    А географията на проучването включва всички основни вулканични активни области на планетата. Резултатите са поразителни – установено е, че в планетарен мащаб съществуват синхронизирани „залпове“ от изригвания в  периодите преди 10, 22, 30, 40, 49 и 60 милиона години. Установена е също така и серия с вторична активност за  периоди пред 4 , 15, 34 , 45 и 65 милиона години.

    Излиза че за вулканите на Земята съществува „работно време“ с основен период от около 10 милиона години, а в допълнение – още един период от пет милиона. Тъй като всички тези области са достатъчно далеч една от друга, разкритата сега синхронизация не може да се обясни само с напреженията в тектоничните плочи .

    Синхронизиращият работата на вулканите метроном,  трябва да се търси по-дълбоко – на границата на земното ядро ??и мантията. Учените предполагат, че редовните колебания на топлинните потоци от ядрото се предават в мантията, което води до увеличаване и намаляване на активността на горещите потоци. И те имат пряко въздействие върху пиковете на вулканичните изригвания.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *