В Китай забраниха лъжливите слухове в интернет

    Китай въведе още по- строги мерки за борба с разпространението на неверни слухове в интернет пространството.

    Според публикуваното днес решение на Върховния съд на КНР и на Висшата народна прокуратура, ако публикувано в китайския сегмент на интернет с нищо непотвърдено съобщение,  бъде прегледано от 5 хиляди души, или  ако бъде  копирано и публикувано на други сайтове повече от 500 пъти, то написалият го потребител ще бъде обвинен в клевета, което в Китай означава три години затвора.

    „Разпространяването на невярна информация нанася на  хората морални щети и предизвиква остра реакция в обществото. Това изисква по- сериозни наказания за такива престъпни действия, като използването на  Интернет, за да се очернят другите“ – заяви представителят  на Върховния съд на Китай Сун Цзюнгун, по време на пресконференция . „Никой няма да счита  клеветата за  проява на свободата на  словото“ – добави той .

    В документа също така се предполагат санкции за фирмите, които могат да изтрият съобщения или умишлено разпространяват невярна информация онлайн.

    Интернет потребителите реагираха негативно на новите правила. „500 копирания на нещо и   5 000 разглеждания се достигат много лесно. Сега ще е страшно да се каже и една дума“ – отбелязва един от блогърите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *