Електронните цигари помагат за отказване от тютюнопушенето

    Електронните цигари са също толкова ефективно средство за отказване от пушенето,  както и никотиновите лепенки, защото помагат на пушачите да намалят дневната доза   тютюн, съобщават лекари  в списание Lancet .

    Chris Bullen от университета в Окланд ( Нова Зеландия ) и колегите му са установили, че те помагат за отказване на цигарите, след като проследили живота на три групи доброволци, общо 650 души,  които  решили да се откажат от тютюна. В първата група, по настояване на учените, използвали никотинови лепенки, във втората – електронни цигари, а в третата – тяхна „специална “ версия без никотин. Доброволците  ги използвали в продължение на 13 седмици, след което се опитали да живеят без тютюн.

    Три месеца по-късно учените прегледали резултатите от експеримента. Установено е, че лепенките и електронните цигари в еднаква степен помагали да се откаже пушенето – около 6-7 % от хората в първите две групи  успешно изоставили тютюна,  в сравнение с 4% – от контролната група.

    Освен това електронните цигари имали благоприятен ефект и върху тези, които не успели да се откажат от пушенето. Според учените тези новозеландци намалили дневната си „доза“ цигари с 50%, а около една трета от тях се отказали от тях в полза на заместителите на тютюна.

    “ Има още много неизвестни в оценката на ефективността и дългосрочните странични ефекти на електронните цигари. Като се има предвид нарастващата популярност на тези цигари в много страни, както и липсата на правна регламентация, трябва да се направят дългосрочни клинични изпитвания за пълна оценка на техния потенциал като начин да за отказване от  тютюнопушенето“ – заключава Bullen.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *