Обама: Повечето страни виждат вината на Асад

    Американският президент Барак Обама заяви в петък , че повечето от лидерите на страните от Г20 са съгласни, че сирийският президент Башар Асад е отговорен за използването на отровен газ срещу цивилни граждани .

    Според Белия дом, 11 страни са признали вината Асад за химическата атака в близост до Дамаск и считат за необходима международна намеса.

    “ Данните ясно сочат вината на сирийското правителство, отговорно за атаката с химически оръжия “ – се казва в изявлението.

    С това твърдение са се съгласили лидери и представители на Австралия, Канада, Франция, Италия, Япония, Южна Корея, Саудитска Арабия, Испания, Турция, Обединеното кралство и Съединените щати.

    „Призоваваме за международната отговорност за това сериозно нарушение на правилата в света. Тези, които са извършили тези престъпления трябва да бъдат подведени под отговорност“ – се казва в доклада на Белия дом.

    Обама каза, че сред представителите на Г-20 на срещата на върха в Санкт Петербург продължават противоречията   относно целесъобразността от използването на сила в Сирия без резолюция на Съвета за сигурност на ООН .

    Президентът на САЩ Барак Обама в петък отказа да говори по темата за това дали той ще използва военен удар срещу Сирия, ако Конгресът се противопостави.

    Въпреки това, той каза, че във вторник, 10 септември, ще се опита да убеди американците и законодателите да предприемат действия срещу правителството на президента Башар ал -Асад.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *