Ван Гог: „Вземете, това може да бъде полезно!“

    van gogОтрязвайки ухото си, художникът Ван Гог го занася в публичен дом, предполагайки, че може да бъде полезно. Това става известно едва сега, 125 година по-късно. Информацията публикува в в The Art  изследователят Martin Bailey в процеса на работа върху книга за художника.

    „Работейки над тази книга, аз открих в парижкия вестник Le Petit от 26 декември 1888 г.,  три дни след инцидента бележка. В нея се казва че Ван Гог се появил в един от домовете  в Арл с ухо в ръката си“ – казва Бейли.

    В бележка пише: “ Снощи някакъв художник от Холандия на име Винсънт,  след като си отрязъл ухото се появи на вратата на публичния дом и даде парче от ухото си, увито  в хартия на човека, който отворил вратата.  „Вземете го, това може да бъде полезно „- казал той и се отдалечил.  По -късно полицията открива мъжа,  лежащ в къщата си, а  състоянието му изисквало незабавно прехвърляне в болница. . . “

    Тази версия и преди е била основна, но е имало и  алтернатива, според която ухото на Ван Гог е  отрязал с  шпагата си художникът Пол Гоген.

    Изследователят Бейли също така твърди, че известният холандски художник си отрязъл ухото  за да не загуби  финансовата подкрепа на брат си. Отчаяният Ван Гог  решава да се осакати, след като научава, че брат му Тео , от когото художникът зависи финансово, решил да се ожени.

    През краткия си живот  художникът е нарисувал повече от 2000 рисунки и скици. Въпреки това, славата застига Ван Гог едва след смъртта му.

    В монента творбите му са най-скъпи. На Ван Гог принадлежи  рекорд от търг за  $ 82.50 милиона – през 1990 г. , японският милиардер Сайто купува  за тази сума „Портрет на д-р Гаше“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *