Русия също направи заключения за използване на химически оръжия в Сирия

    Руските експерти смятат, че на 19 март в покрайнините на Алепо  е използвано химическо оръжие,  произведено  в северната част на Сирия от така наречената бригада  „Башаир Ал Наср“, съобщава на интернет страницата си руското външно министерство, пише Би Би Си.

    Анализът на пробите, взети от мястото на инцидента, е направен по искане на сирийските власти от руска  лаборатория, която е сертифицирана от Организацията за забрана на химическото оръжие.

    В изявлението се твърди, че в опит да се прехвърли  отговорността за използването на химическо оръжие в Сирия върху Дамаск,  международната общност „се  подготвя“ за военни действия срещу него.

    Сред основните аргументи за неучастието на сирийското правителство в атаката през март се определя това, че използваният боеприпас не е щатен боеприпас на сирийската армия, като  за неговото взривяване за  разпръскващ заряд е използван хексоген, който във   фабричните химически боеприпаси не се използва, а  в пробите с боеприпаса и в пробите от почвата са намерени синтезирани в непромишлена среда зарин и диизопропилфторфосфат.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *