Михаил Горбачов : „Не бива сляпо да се вярва на САЩ „

    gorbiГоворейки на 3 септември пред група западни журналисти, Михаил Горбачов изрази своето мнение за случващото се в Сирия.

    Носителят на Нобелова награда за мир не вярва във въоръженото решение на конфликта и  подкрепя позицията на руското правителство. Журналистът от Le Temps  Фредерик Колер успя да задададе  няколко въпроса на бившия генерален секретар.

    Горбачов призна, че  не може да повярва, че някой използва химически оръжия. Ако този факт се потвърди,  Съветът за сигурност трябва да свика международен съд , каза той.

    „Освен това е необходимо да се свика нова международна конференция за Сирия – смята единственият президент в историята на СССР. Но не може да се вярва на това, което казват САЩ, не бива да им се вярва сляпо“.

    На първо място  трябва да се разбере какво наистина се е случило, и Русия е готова за това, аз съм сигурен, смята Горбачов .

    Но нали именно Русия и Китай блокираха резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност,  изненадва се журналистът. „Те блокираха лоши решения – парира Нобеловият лауреат. Постоянните членове на Съвета за сигурност имат право на вето, и това е правилно. Тези, които са измислисли този механизъм не са глупаци . „.

    Запитан за групата BRICS, Горбачов каза, че и пожелава  успехи. “ В днешния свят трябва да повече да се отчита мнението на Русия, Китай и Бразилия ,“ – казва  той, цитиран от Koller .

    Източник: Le Temps

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *