Външното министерство на Русия плаши гражданите си със задгранични арести

    Министерството на външните работи препоръчва на руснаците, които се опасяват, че Вашингтон има някакви претенции към тях, да се въздържат от пътуване до страни, които са сключили споразумения със САЩ за взаима екстрадиция. Изявлението е публикувано на официалния сайт на Министерството на външните работи  на Русия.

    “ Руското външно министерство препоръчва на руските граждани да се въздържат от пътуване в чужбина, особено в страни, които са подписали споразумения със САЩ за взаимна екстрадиция, ако съществува основателно подозрение, че американските правоприлагащи органи  имат към тях каквито и да било претенции“ – се казва в изявлението.

    Също така се отбелязва, че съдебните процеси срещу тези, които фактически са били отвлечени и отведени в САЩ, са пристрастни, въз основа на нестабилни доказателства и с ясно изразен обвинителен уклон. “ Те обикновено завършват с налагането на неправомерни присъди с много години затвор.

    Споразумението със САЩ за взаимна екстрадиция са  подписали от повече от сто държави, включително Великобритания , Турция , Тайланд , Испания , Полша, Португалия , Латвия, Литва , Израел, Гърция, Германия, Чехия , Канада, Австралия.

    Причината за изявлението на руското Външно министерство са арестите на Дмитрий Устинов в Литва, Дмитрий Балорасов в Испания, Максим Чухарев в Коста Рика, Александър Панин в Доминиканската република . Във всички тези случаи  САЩ са поискали екстрадирането им.

    Като примери за пристрастни процеси в изявлението на външното министерство са  присъдите на Виктор Бут и Константин Ярошенко.

    Виктор Бут бе арестуван през март 2008 г. в Банкок. Заповед за арест е издадена по искане на САЩ. През ноември 2010 г. Виктор Бут е екстрадиран в САЩ, където срещу него започва наказателно дело по обвинение в заговор да убива американци, опит за покупки и продажби на ракети и подкрепа на тероризма. Бут твърди, че е невинен.

    През април 2012 г. Бут бе осъден на 25 години затвор. Той в момента излежава присъдата си в затвора. През ноември 2012 г. властите на САЩ отказаха да екстрадира затворника у дома.

    Константин Ярошенко излежава 20-годишна присъда в САЩ за опит да достави в Америка голяма пратка кокаин.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *