В Швейцария заменят пощенските марки с SMS

    markaПощата в Швейцария предложи на потребителите да плащат за пощенски услуги чрез SMS. Това се съобщава в комюнике,  публикувано на интернет страницата на пощата.

    Вместо да купуват марка и да я залепят върху плика, сега потребителите могат да изпратят SMS с текст “ Mark“ на номер 414. SMS-ът  струва  1.2 швейцарския франка.

    В отговор на SMS-а потребителят получава код, който трябва да запише в горния десен ъгъл на плика. При обработването в пощата кодът се  разпознава oт машина и служи като марка за изпращане.

    Плащането с  SMS- кодове в момента е в режим на тестване. Експериментът ще продължи една година, а в него участват два швейцарски мобилни оператора. Кодът е валиден 10 дни от датата на плащане.

    С новия метод може да се плащат само пощенски разходи за определени формати до 25 на 17,6 см, с тегло до сто грама и с дебелина не повече от два мм .

    Швейцарските пощи не са единствената пощенска служба, заменила марките с SMS. През 2011 г. подобна услуга стартира в Дания и Швеция.

    А в  Швейцария от 2006 г. насам работи WebStamp услугата, която  позволява да се плати пощенска марка по интернет. Закупената марка може да бъде отпечатана на домашния принтер и после да се залепи.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *