САЩ: има доказателства за използването на зарин в Сирия

    Държавният секретар на САЩ  Джон Кери заяви, че САЩ разполагат с доказателства, че на 21 август в предградие на Дамаск са използвани химически оръжия – зарин.

    По думите на държавния секретар,  САЩ разполагат с проби, които показват използването на зарин . „Коси и кръв са показали положителни резултати за ползване на зарин,“ – каза държавният секретар .

    По-рано държавният секретар Кери представи констатациите на американското разузнаване за обстоятелствата на нападението в близост до Дамаск,  които е възстановило с „висока степен на увереност“.

    Основните констатации са както следва:

    В резултат на нападението са убити 1429 души, сред които 426 деца.
    Звената на сирийската армия, въоръжени с химически оръжия, са действали в района на атаката три дни преди нея.
    Сателитни снимки са заснели изстрелване на снаряди от позиции на правителствените сили 90 минути преди първите съобщения за химическа атака .
    На 100 видеозаписа от мястото на предполагаемото нападение може да се видят хора със симптоми, съответстващи на ефектите на нервнопаралитичен газ .
    Прихванати са разговори с високопоставен служител в Дамаск, потвърждаващи факта за употребата на химическо оръжие и тревогата му, че доказателствата ще попаднат у  инспекторите на ООН .

    Сирийското правителство отрича, че негови сили използват химическо оръжие.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *