Йовчев: Битовата престъпност е огромен проблем и вече засяга националната сигурност

    yovchevПроблемът е огромен и вече касае националната сигурност, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи. Йовчев заяви, че до няколко месеца ще се усети ефектът от предприетите мерки за борба с битовата престъпност.

    Битовата престъпност е огромен проблем, който вече касае националната сигурност. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в интервю за предаването „Карбовски” по ТВ7.

    Той представи данни от официалната статистика, според които над 130 000 души са пострадали за една година от битова престъпност. Действителните жертви са много повече, но те не информират полицията, защото й нямат доверие, че може или че иска да се справи с проблемите, посочи Йовчев. „Според мен, ако 130 000 семейства страдат за една година, то проблемът трябва да получи внимание”, каза вътрешният министър.

    Вицепремиерът посочи, че вече са предприети мерки за овладяване на битовата престъпност и техният ефект ще се усети до няколко месеца. Основният принцип е полицията да бъде в реално време там, където има нужда от нея. Това се осигурява от въведената в действие интерактивна карта на престъпността, която позволява по-гъвкава организация на патрулно-охранителната дейност.

    Другата мярка е създаването на възможност за бърза реакция на патрулите след подаден сигнал, а третата, която в много държави по света е довела до намаляване с до 80% на битовата престъпност, е работата с извънщатни сътрудници. Те са под ръководството на МВР и в тясна връзка с местната администрация.

    С много силен ефект е и въвеждането на интегрираното видеонаблюдение, което ще дава възможности за получаване на своевременна информация и контрол над каквито и да е инциденти. Министър Йовчев съобщи, че вече е провел срещи с кметове на някои от големите общини за реализиране на проекти от типа Safe City.

    По повод възможната бежанска вълна от Сирия в резултат на изострящия се конфликт там, вицепремиерът посочи, че не е привърженик на

    възможността за затваряне на границата. „Проблемът има и морален, и хуманитарен аспект”, изтъкна той. Цветлин Йовчев посочи, че това, което се прави в момента, е да се засили наблюдението по границите, да се осигурят места за настаняване на бежанците, да се търси помощ от международни организации.

    „Правим преглед на всички сгради, които могат да се използват, търсим допълнително средства за преустройството на тези места и за настаняване на хората, както и помощ от организации като ООН, Червения кръст и Европейския съюз, вкл. за пренасочване на част от бежанците”, каза министърът на вътрешните работи.

    Той посочи също, че през следващата година България ще е в състояние да реагира много по-адекватно на евентуални терористични действия, защото са предприети мерки за доизграждане на системата за национална сигурност. „В момента отделните структури имат изградени способности, индивидуално работят добре, но не работят добре заедно, като система”, коментира вицепремиерът. Мерките, които се изпълняват, имат за цел преодоляване именно на този проблем.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *