11 мобилни апарата могат да блокират GSM – мрежата на цял мегаполис

     GSMИзследователи от Техническия университет в Берлин, Германия са изобретили много прост начин да блокират работата на всяка част в  мрежата на всеки GSM- оператор, с помощта на обикновен телефон, дори не и смартфон.

    Методът е следният. Когато потребител изпраща SMS или се обажда, телефонът му си „комуникира “ с най-близката базова станция. Последната, когато праща ответен сигнал,  „разпитва“ всички телефони в района,  докато намери желания.

    Учените модифицирали фърмуера на стар телефон Motorola C1, така че той да започне  да се позиционира като този „желан“ телефон постоянно.

    В резултат на това базовата станция го открива преди всички останали и му доставя SMS или гласово обаждане. Останалите абонати заради тези манипулации не могат да използват връзката си.

    Новият метод е успешно тестван на телефоните на самите експериментатори. Според техните изчисления, за да се наруши работата на всички мобилни телефони в Берлин, с площ от около 200 кв. км, е достатъчно да се включат само 11 такива модифицирани телефони.

    Методът действа обаче само в мрежи, които работят по  стандарта GSM (2G ). Да пробият 3G и 4G мрежите,  изследователите не могли.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *