Ударът по Сирия се очаква в нощта на четвъртък срещу петък

    Властите на Обединеното кралство са подготвили проект на  резолюция за Сирия, който ще представят пред Съвета за сигурност на ООН. Според  Twitter-а на  британския  премиер Дейвид Камерън, проектът ще бъде разгледан от членовете на Съвета за сигурност на ООН по-късно в сряда.

    Според BBC в  документът се посочва необходимостта да се „разреши  предприемането на действия за защита на сирийските цивилни граждани.“

    Междувременно  американските вестници и телевизионни канали съобщават, че кораби на военноморските сили на САЩ и Британският кралски флот, намиращи се в източната част на Средиземно море, най-вероятно ще атакуват с крилати ракети цели в Сирия  в нощта на  четвъртък срещу петък.

    Според канала Fox News, ударът ще бъде нанесен след гласуване в британския парламент в подкрепа на военната операция срещу режима в Сирия.

    Операцията ще бъде ограничена по мащаби и по време. Ударът “ вероятно ще продължи няколко часа, а не дни,“  цитира каналът неназован източник от Пентагона.

    Позовавайки се на военни източници, вестник USA Today пише, че основните цели ще бъдат части на сирийската армия, които потенциално биха могли да използват химически оръжия.

    Освен това, според вестника, целите ще бъдат щабове и комуникационни центрове, както и пускови установки, от които може да се изстрелват ракети с конвенционални бойни глави и химически оръжия.

    Да нанася удари по складове за химически оръжия, които са около 50, Пентагонът не планира, тъй като това може да доведе до замърсяване на района и до значителен брой цивилни  жертви.

    Според Пентагона Сирия има повече от хиляда тона химически оръжия.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *